27 Temmuz 2016 Çarşamba

Bebekte İnmemiş Testis

zaman: Temmuz 27, 2016
Erkek bebeklerle ilgili özellikle sünnet konusu ailelerin kafasını kurcalarken bazı bebeklerde bir de inmemiş testis konusu var. Anne karnındayken gelişmeye başlayan ve doğumdan kısa süre öncesinde de yerlerini alan testislerden biri ya da ikisinin yerinde olmaması. İnmemiş olması.

Böyle bir durum aileler tarafından ya da rutin kontrollerde çocuk doktoru tarafından da kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer testislerden birinin ya da ikisinin olmadığı tespit edilirse kanal ultrasonu çekilerek testisin kanalda var olup olmadığı araştırılır. Eğer kanalda değilse MR yöntemiyle karında olup olmadığına bakılır. Testisin vücutta var olması hiç olmamasından iyidir. Çünkü cerrahi yöntemle testisler torbasına indirilebilmektedir. Üstelik bu ameliyat günübirlik yapılır. Hastanede yatmayı gerektirmemektedir.

Tecrübeli bir çocuk cerrahı ultrason sonucuna göre örneğin kanalda tespit edilen bir testisi eliyle kontrol ederek kıvam açısından değerlendirir. Testisin kanalın hangi bölümünde olduğuna bakar ve inmesi için ne kadar süre beklenmesi gerektiğini söyler. Genelde 1 yaşa kadar beklenir. Bu süre içerisinde (özellikle ilk 6 ayda) testis kendiliğinden inebilir. Fakat 1 yaşa kadar beklenirken de çocuk cerrahına ziyaretler tekrarlanmalı, böylece testisin küçülmeye başlayıp başlamadığına bakılır. Zira böyle bir durumda 1 yaşa gelinmesi beklenmemekte ve müdahale yapılmaktadır. 

İnmemiş testis durumuyla karşılaşırsanız canınızı sıkmayın. Evet keşke olmasaydı diye düşüneceksiniz ama unutmayın ki kendiliğinden torbaya inebilir, inmezse de küçük bir operasyonla tedavi edilebilecektir. Hem belki bu arada bebeğinizin sünnetini de yaptırır, onu da aradan çıkartmış olursunuz.

Geçmiş olsun.  


0 yorum:

Yorum Gönder

 

iksmir anne olunca Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting