20 Şubat 2017 Pazartesi

Emzirme Döneminde Regl

zaman: Şubat 20, 2017
Genelde her ay geçtiğimiz bu özel dönemimizden yakınırız. Hassasiyet, ağrılar, rahat hareket edememe vs. Fakat bu dönemi de arar olabiliyormuş insan.

Hamilelik sürecinde malum dokuz ay rahatlık.. Peki emzirme süreci? Doğumdan sonra rahatlık dediğimiz bu durum artık rahatsızlık vermeye başlayabiliyor. Nasıl mı?

Doğumdan 7-8 ay geçtiği halde adet göremeyen ve kaygılanıp jinekoloğa giden anneye ultrason kontrolleri ve kan tahlilleri sonucunda verilen adet söktürücü ilaç bile işe yaramayabilir.

Şöyle ki hamilelik, emzirme ve menopoz dönemlerinde yumurtlama olmadığından adet olunmaz. Emziren annelerde Prolaktin hormonu yüksektir. Prolaktin, yumurtlamayı sağlayacak hormonları baskılar. Bu sebeple adet görülmez.



Doğumdan sonra 8-16 haftalar arası adet başlar. Emziren annelerde bu süre altı ayı bulabilir. Hatta emzirme yoğun bir şekilde devam ediyorsa bir yıl ve daha uzun da sürebilir. Emzirme döneminde görülen adet genellikle düzensiz olacaktır.

Doğumdan sonra âdetin başlama zamanı ve düzeni; emzirmenin olup olmadığına, emzirme süresi, sıklığı gibi kriterlere göre değişiklik gösterir. Emzirme tamamen bittiğinde adet dönemleri düzene girecektir.

Emziren annelere söyleyeceğim iki şey var ki; bunlardan ilki adet görmeme durumunun normal olup olmadığının doktor kontrolü ile kesinleştiremesi gerektiği (kist veya gebelik ihtimalinin araştırılması) diğer önemli konuda âdetin başlamadığı süre boyunca korunmaya devam edilmesi gerektiği.


0 yorum:

Yorum Gönder

 

iksmir anne olunca Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting