13 Mart 2017 Pazartesi

"Tembel" bir "Gelin" Hastalığı - Hashimoto (Haşimato)

zaman: Mart 13, 2017
Bir anne için bebeği ile ilgilenmek ne kadar mutlu edici eğlenceli bir şey olsa da bir o kadar da yorucudur. Uykusuz gecelerle başlar, peşinden oradan oraya koşmakla devam eder. Ancak bu yorgunluğun doğal olup olmadığını da bilmek gerekir. Bazılarımız için bu yorgunluk bir hastalığın belirtisi olabilmektedir.

Her insan düzenli aralıklarla örneğin altı ayda bir kan tahlili yaptırmalı. Kan tahlili sağlık durumumuz hakkında bize çok şey söyler. Yeni doğum yapmış anneler için kan testi daha önemlidir. Demir depolarımız boşalmış mı? Kan değerlerimiz düşmüş mü? D vitamini takviyesi gerekli mi?..

Ben de bu kontroller için doğum sonrası kan tahlili yaptırdım ve aklıma gelmeyen ve bilmediğim bir hastalığım  olduğunu öğrendim.  TSH değerim  çok yüksek çıkmıştı. Bunun  üzerine ekstra T4 ve  T3 tahlilleri yaptırdım. Onlar da referans değerlerinden çok farklı çıktı. Ultrasona girdim neyseki bir Nodül tespit edilmedi. Bu bulgular ışığında anlaşıldı ki haşimato olmuşum.




Peki haşimato nedir ?

Bu soruya değerli aile hekimimizin konuda uzman olduğunu ve araştırmam için doğru kaynak olarak görüp tavsiye ettiği Prof. Dr. Metin Özata'nın kendi sitesinden yaptığım alıntıyla cevap vermek isterim.

"Haşimato, Japon bilim insanı Hashimoto tarafından bulunmuştur. Ülkemizde bazen haşimato dense de doğrusu Hashimoto hastalığıdır. 
Hashimoto, otoimmün hastalıklardan biridir. Yani vücut kendi dokusunu yabancı doku olarak algılayıp onu yok etmek ister ve vücut içinde bir savaş oluşur. Hasimoto hastalığında ise vücut, tiroit bezini yok etmek ister. Vücudumuz tiroit bezini yok etmek için çok miktarda anti-TPO antikoru ve anti-tiroglobulin antikoru üretir. Bu antikorlar tiroid bezine bağlanarak tiroid hücrelerini harap ederler. Bu arada tiroid bezine bir çok iltihap hücresi birikir. İltihap sonucu tiroid hücreleri tahrip olarak azalınca da bez küçülür ve hormon yapacak hücre kalmaz. Bu nedenle tiroid hormon yetersizliği ortaya çıkar. "

Tembel gelin hastalığı denmesinin nedeni de; ülkemizde haşimato hastalığı olduğu anlaşılamayan kadınların, hastalığın insan üzerindeki duygu değişikliği ve yorgunluk gibi etkileri konusunda kendilerini ifade edememeleri ve evliliklerinde sıkıntı yaşamalarıdır.




Haşimatonun yeni doğum yapanlarda sıkça karşılaşılan bir durum olduğunu öğrendim. Haşimatonun bendeki etkisi yorgunluk, duygusallık ve asabiyet oldu. Hiç tahmin etmeyeceğim şeylere sinirlenme, olmadık şeylerde duygulanma, bebeğimi emzirmek için kucağıma ağlamayacağım kadar güçsüz hissetme gibi..

Haşimato teşhisinden sonra ömür boyu kullanacağım bir ilaç verildi. Dozunu kontrol etmek ve gerektiğinde ayarlamak için düzenli kan tahliline gitmem ve hastalık teşhisinden 6 ay sonra yeniden nodül kontrolü için ultrason çektirmem gerekiyor. Sonraki ultrasonlar arasında da birer yıl olmalı.

Haşimatoyu bir hastalık olarak kabul etmiyorum. Şükür ki tedavisi var ve sadece günde bir ilaçla kontrol altına tutulabiliyor. Bu yüzden derdimiz bu olsun deyip geçiyorum. İnsanlar ne hastalıklarla uğraşıyorlar.. Zor süreçli tedaviler hatta bazen tedavisi mümkün olmayan hastalıklarla karşılaşıyorlar. 

Sanırım biz insanlar için en iyi temenni şudur ki;
Herkese sağlıklı uzun bir ömür; hastalar için de acil şifalar.. 

0 yorum:

Yorum Gönder

 

iksmir anne olunca Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting