13 Temmuz 2016 Çarşamba

Galaktostaz - Süt Kanallarının Tıkanması

zaman: Temmuz 13, 2016
Doğumdan önce de sonra da biz annelerin sıkça aklını kurcalayan konudur: emzirmek! Acaba emzirebilecek miyim? Sütüm yetecek mi, sütüm yetiyor mu? Bebeğim doyuyor mu? Kafamızdaki sorular yetmezmiş gibi bir de çevreden bu sorular gelir. Sütün yetiyor mu? Çocuk doymamış gibi? Neden ağlıyor, acaba sütün yetmiyor mu? İşte o an "yeteeeeeeeeeeeeeerr" diye bağırasımız gelir.

Bir de bu durumun tersi var. Süt fazlalığı!
Göğüslerde süt kitleleriyle ve bebeğinizin emerken sıkça boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasıyla kendini gösteriyor. Emzirmenize rağmen o kitlelerin tamamen yok olmadığını farkediyorsunuz. Pompa ile sağarken kitlenin olduğu alandan süt gelmediğini, fışkırmadığını görüyorsunuz.

Bu durumu ilk yaşadığımda (2 kez oldu), çevremdekilere anlattığımda "maşallah" deyip önemsemediler. Halbuki bu ciddiye alınması gereken bir durum ve tıkanıklığın giderilememesi durumunda yüksek ateş, titreme ve dolayısıyla mastite (meme iltihabına) yol açabiliyor.

Böyle bir durumda yapılması gereken (doktor ve ebelerden bizzat edindiğim bilgilere dayanarak); bebeğinizi daha fazla emzirmeye çalışmak (bunu yaparken farklı pozisyonlar denemelisiniz), pompayla iğne ucu kadar bile gelse pes etmeyip o kitlenin yavaş yavaş boşalarak yok olmasını sağlamak. Emzirmeden ya da sağmadan önce sıcak kompresle dolaşımı hızlandırmak ve elinizle göğüsünüze masaj yapmanız oldukça fazla yarar sağlayacaktır. Emzirme/sağma işleminden dolayı da göğsünüzün yatışması için soğuk kompres yapmak da ihmal edilmemelidir.

Süt kanallarının tıkanması bana çok büyük sıkıntı verdi. Şimdiki aklım olsaydı;

  • Emzirirken meme sırasına dikkat ederdim. Peşpeşe aynı taraftan emzirmezdim.
  • Aşırı yoğunluk hissettiğimde bebeğimin emme zamanını beklemeden pompayla sağardım.


Galaktostazla ilgili olarak çok değerli aile hekimimizin panosunda bulunan yazıyı da sizinle paylaşmak isterim.

Galaktostaz nedir?

Süt yollarının kapanmasıdır. Annenin göğsünde özellikle de doğumdan sonraki ilk günlerde hatta daha da sonra çeşitli nedenlerle oluşabilir. Bu durum basınca bağlı ağrı oluşturabileceği gibi mastite (meme infeksiyonu) neden olabileceği için anne memeyi, bebeğin yardımı bile olmadan nasıl boşaltabileceğini bilmelidir. Bu yolla toplanan süt şişeye doldurulabilir ve bebeğe doğrudan verilinebilir. 

Sütü sağmak; en çok aşağıdaki aşamalar izlenildiğinde işe yarar:


İlk aşama olarak; özellikle mastit durumunda, ıslak, sıcak giysileri meme üzerine koymak süt akımını uyarabilir.

Göğsünüzü bir elinizle tutun ve diğeriyle yukarıdan başlayarak ve göğüs başına doğru giderek masaj yapın.



Şimdi, göğsün alt kısmına da süt akışını uyarmak amacıyla masaj yapın.

Her iki elinizle de parmak uçlarıyla meme başınıza doğru yumuşak darbeler vurun. 

Baş, işaret ve orta parmağınızı aerolanın (memenin koyu renkli ucu) yaklaşık 3 cm arkasına, süt bezlerine başınç uygulamak için yerleştirin. 

Şimdi, parmak uçlarınızı göğsünüze doğru bastırın ve sonra, ritmik, yuvarlak bir hareketle öne doğru yine sıkın. Bu, sütün fışkırmasını sağlar ki bu süt toplanabilir.


Umarım yazım sizler için faydalı olmuştur.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

iksmir anne olunca Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting