29 Haziran 2016 Çarşamba

Bebeklerin Ağlamasının 12 Nedeni ve Sakinleştirme Yolları

zaman: Haziran 29, 2016
Şüphesiz ki bebeklerimiz dünyadaki en kıymetli varlıklar biz anneler için. Onları hep mutlu görmek isteriz. Fakat tabii ki bu her zaman mümkün olmaz. Bebekler ağlar da. İsteklerini, sıkıntılarını henüz söyleyemeyen veya gösteremeyen bebeklerimiz mecburen ağlayarak bize sinyaller gönderirler. Peki ağladıklarında ne istediklerini ne hissettiklerini nasıl bilebiliriz? 



Aşağıdaki 12 neden, en sık karşılaşılan yani ağlamalarının en muhtemel sebebinden olmayanına doğru sıralanmıştır. Bu sebepleri 1. sıradan deneyip eleyerek ağlaması bitmediği sürece diğer sebeplere inmemiz gerekecektir.


      1. Açlık
      Çözümü basit . (Besleme şekliniz ne ise : emzirme, mama vs.)

      2. Kirlenmiş bez
      Çözümü basit.

      3. Uyuma ihtiyacı
      Çözümü basit. Fakat uygulama kolay mı bilemiyorum :) Bazı bebekler zor uyurlar. 

      4. Kucaklanma isteği
      Her ne kadar hepimize "kucağa alıştırma" diye söylenilse de ben buna katılmıyorum. Okuduğum bazı kitaplardan da öğrendiğim kadarıyla kucaklanmak bebeğe güven duygusu verir, aileyle arasındaki sevgiyi, ilişkiyi güçlendirir. Hem biraz ayaklanınca zaten istesek de kucağımıza alamayız kaçar durur. İleride zaten kucağımıza da sığmayacaklar :( (neyse şuan o günleri düşünmek istemiyorum yoksa üzülürüm) :)

      5. Karın ağrıları, mide-bağırsak sıkıntısı (gaz, kolik vb.)
      Bebeğimizin gazını çıkartmasına yardımcı olmaya çalışmalıyız. Fakat bunu yaparken sırtına sertçe değil nazikçe vurmalıyız. Bazı kitaplar bebeğin sadece dik tutularak omzunuza karnını dayamanızın bile yeterli olduğunu yazıyor. 
      Bebek yağı ile karnına gaz masajları uygulayabilirsiniz. Oldukça etkilidir.
      Başkasından duyduğum bir çözüm ise karın ağrısı çeken bebeğinin pantolon kemerini gevşetmesi üzerine bebeğinin rahatlaması ve ağlamayı kesmesiydi. Belki çözüm işte bu kadar kolaydır.
      Bebek eğer kolik ise rahatlatıcı müzik veya sesler dinletebilirsiniz.
      Bir de uzun vadede anne sütüyle beslenen bebeklerde kendimiz hangi besini yediğimizde onda gaz sıkıntısı olduğunu gözlemleyip kendi yediklerimizi ona göre ayarlamalıyız. 
      Bunların dışında diğer olası karın ağrısı sebepleri; reflü, süt alerjisi, kabızlık, bağırsak tıkanması vb. 
      Doktorumuz oğlum 4 aylıkken kabızlık sıkıntısı çektiğimizi söylediğimde, 1 haftaya kadar kaka yapmamasının normal olduğunu söyledi. Eğer 1 haftayı geçtiyse doktorunuza danışmanızda fayda var. Belki kabızlık için fitil verecektir ve bu fitiller bebekleri çok rahatlatmaktadır.
      
      6. Gaz çıkarma ihtiyacı (geğirme)
      Bebeğiniz sizi emerken ya da biberon veya emzik kullanımı sırasında hava yutmuş olabilir dolayısıyla geğirme ihtiyacı hissediyordur. Çözümü yine dolaşarak klasik omuzda gaz çıkartma tekniğidir.

      7. Çok sıcak / çok soğuk ortam
      Ortamın sıcaklığına göre gerekli düzenlemeleri yapmalısınız. (ortam sıcaklığı ayarlama, bebeğin kıyafetini ayarlama vb)

      8. Küçük şeyler
      El/ayak parmaklarının arasına ya da erkek bebekse pipisine saç dolanmış olabilir. Çorap sıkmış olabilir. Kıyafetlerinin etiketi onu kaşındırıyor olabilir. Bunun gibi pek çok sebep olabilir. Deneme yoluyla bu tür sıkıntıları farkedebilirsiniz. 

      9. Diş çıkarma
      Diş çıkarma süreci ağrılı olabilir. Uyku, iştahsızlık gibi problemler yaşayabilir. Sık sık diş etleri kaşınır bu da onları hırslandırır, sıkar. 
Parmağınızla (tabii ki temiz olmalı, tülbent de sarabilirsiniz) diş etlerine yumuşak masajlar yaparak onun rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Diş kaşıyıcıları kullanın. İçi su dolu kaşıyıcıları buzdolabında bir süre soğuttuktan sonra kullandırırsanız daha çok rahatlayabiliyorlar. 

     10. Daha az uyarılma isteği 
     Ortam ışığı, tv sesi, gürültü vs. ona fazla geliyor olabilir. Sakin müzikler dinletebilirsiniz. Sakin bir yere götürüp ona kitap okuyabilir onunla kısık bir ses tonuyla konuşabilirsiniz. Yeterli havalandırılmış ortamlarda bulundurmaya özen göstermelisiniz.

     11. Daha fazla uyarılma isteği 
     Daha aktif olmak isteyebilir. Etrafı keşfetmek istiyor olabilir. Bu sizin için yorucu olabilir. Ben böyle durumlarda onu yatağında tek başına sıkılmış halde bırakmak yerine mama sandalyesini nerede ne iş yapıyorsam oraya taşıyıp onun da benim yanımda durmasını sağlıyorum. Müzik dinliyoruz birlikte. Konuşuyoruz, gülüşüyoruz. O da mutlu oluyor. Bu yöntemleri deneyebilirsiniz.

     12. Çok iyi hissetmeme
     Tüm bu maddeleri ekarte ettiyseniz, bebeğiniz hala ağlıyorsa, onun ateşini kontrol edin. Bir hastalığı/rahatsızlığı varsa size bazı sinyaller gönderiyor olabilir. Yüzü, davranışları (eğer genelde gülüyorsa sebepsiz yere ağlaması size fikir verebilir), iştahı, kusma, anormal bağırsak hareketleri, nefes almada zorluk gibi. Böyle bir durum hissettiğinizde doktorunuza danışmanızda fayda var.

Umarım bu madde başımıza sık sık gelmez. 


Bebeğinizle birlikte mutlu günler. 

0 yorum:

Yorum Gönder

 

iksmir anne olunca Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting